Zaterdag, 2 juli Cee – Fisterra  meer dan 14 km (28.249 passen)

En dan sta je na 52 dagen lopen op het einde van de wereld, Fisterra! Bij paaltje 0,0 km! Ik heb meer dan 1000 km gelopen en dus mijn wens verwezenlijkt!

Het einddoel hangt in de lucht, maar ik kom maar moeilijk op gang! Sterker nog, we verslapen ons en starten pas om 08.00 uur. Het weer is prachtig! Ach jongens, wat is dit een mooie route. Om de paar minuten hebben we een blik op een baai. We voelen ons zelfs met rugzak op en wandeltenue aan meer toerist dan pelgrim. Behalve als ik bij een duur hotel met terras aan zee naar de wc moet. De ober wenkt en leidt ons buitenom! 

Het is ook net alsof je steeds viezer van jezelf wordt. Ik ben zo blij met mijn rugzak, maar je ruikt ‘m al van verre en dan hebben we het maar niet over mijn schoenen, zooltjes én sokken! 

En dan zien we in de verre de vuurtoren van Finisterre liggen.

De uitzichten zijn zo adembenemend dat ik mijn vermoeidheid vergeet! We gaan op vleugels. In Finisterre zoeken we een herberg. Finisterre is duidelijk een toeristenplaatsje waar vele pelgrims hun camino beëindigen. Heel veel stoppen in Santiago en gaan met de bus naar Finisterre! Een veel kleiner gedeelte loopt dit stuk! Ik heb er geen seconde spijt van. 

En dan laten we de rugzak in de Herberg en lopen we 3,5 km heen en 3,5 km terug naar de vuurtoren en paaltje 0,0 km. 

  En dan heb ik nog een missie te vervullen! 

We nemen de tijd van deze plek te genieten en om de hele tocht nog eens te overdenken. Ik laat mijn tranen de vrije loop. Dit ben ik!

Onderweg naar de vuurtoren zie ik mijn nickname!

Als we teruglopen naar het dorp komt Bart, de echtgenoot van Elly, Elly ophalen. Hij komt rechtstreeks met huurauto van het vliegveld. We drinken in het dorp nog even een borrel en nemen dan afscheid. Ook dit afscheid doet me meer dan dat ik ooit zou kunnen bevroeden: mijn loopmaatje van de laatste weken! 

Na het eten lopen Annette, Jan-Willem en ik naar de westkant van het eiland om de zon onder te zien gaan aan het einde van de wereld.

Jos heeft dat op Schiermonnikoog gedaan!

Ineens krijgt het Friese spreekwoord: “Oeral skynt deselfde sinne, wêr’t wy op ‘e wrâld ek binne!” (Overal schijnt dezelfde zon, waar we ook ter wereld zijn!) een diepere betekenis! Ik denk deze reis, deze ervaring,  waar ook ter wereld mee te kunnen nemen! 

Mooi, dat zoveel mensen met mij mee zijn gereisd! Dank je wel,

Lieve groet, Tjitske

Advertenties

21 gedachtes over “Zaterdag, 2 juli Cee – Fisterra  meer dan 14 km (28.249 passen)

 1. Wat leuk om al je verhalen te lezen. Wat een belevenis! Ik heb ervan genoten. Zo nu en dan samen met één van je klassen. Vooral het verhaal van de ‘zonnebrandcrème’ en de wapperende onderbroek viel erg in de smaak ;-).

  Groeten Geke

  Like

 2. Mooi Tjitske. Wat een avontuur…..ik vond het bijzonder om mee te lopen (zittend op de bank 😂) goeie reis terug naar Zuidhorn. Je familie zit vast met smart op je te wachten😉
  Lfs Marijke

  Liked by 1 persoon

 3. La fin du monde…. ça a l’air sympa!
  A quand le feu de joie qui marquera la fin de ton aventure?
  Bon retour , et, n’embête pas ta sœur ni ton beau-frère!
  et bien sûr,

  TOUTES MES FÉLICITATIONS

  Like

 4. Goed gedaan, kanjer!….Wat een topprestatie , straks lekker bijkomen, relaxen en bankhangen. Afkicken… dat wordt nog een dingetje..haha….maar komt vast goed…diep respect, liefs,xxx

  Liked by 1 persoon

 5. Geweldig Tjitske, we kennen elkaar niet maar ik heb genoten van je verhalen, en krijg bijna spijt dat ik met de auto gegaan ben maar ik vond het vorig jaar na 2400km genoeg. Geniet nog even en een hele goede thuiskomst. Rustig landen dan en deze ervaring is en blijft onvergetelijk!
  Hartegroet van medepelgrim Elisabeth

  Like

 6. Beste Tjitske, Ik heb met plezier regelmatig je blog gelezen en de mooie foto’s bekeken. Geweldig dat je er bent nu! Goede reis naar huis gewenst en ik hoop dat je nog heel lang het Camino gevoel bij je zal dragen. Groetjes, Inge

  Like

 7. Langs horizonnen van hemelen leven de verstoken momenten van moeten missen en toch heb je het gevoel dat je die wereld zo kunt aanraken, want het zo dichtbij en voor gevoel veraf.
  “Mission possible” is uitgevoerd en van boven af kijkt de wereld van de geest op ons neer en zijn blij en dankbaar dat we kracht bezitten, stoer en lief zijn…
  Elke volgende stap die we doen doen we aandachtig, want die ene stap doen we nooit weer. En dan, voelen we het eeuwig zijn, dat is wat is.

  Like

 8. Hee leave. Wat n belevenis en wat hast dit snel dien trouwens.
  Bin en bliuw grutsk op dy.
  Sil ofkicken wurde. Fijn dast noch sa lang fakansje hast. Kinst moai it Drenthepad ofmeitsje 😁
  We sjogge in oar fest gau.
  Alle leafs fan my en Henk dy t ek genoaten hat fan dyn prachtige ferhalen.

  Liked by 1 persoon

 9. Hoi Tjitske,
  Er dan sta je als Forrest Gump in de gelijknamige film opeens stil, en ga je weer naar huis om in het alledaagse het bijzondere te blijven zien. Mensen zullen je vragen hoe het was en wat het met je gedaan heeft. Uit je verhalen lees ik dat de Camino je gepakt heeft, zoals dat bij velen voor jou is gebeurd en nog bij velen na jou zal gebeuren.
  Heel lang heb ik me afgevraagd waarom de Camino mij zo heeft geraakt. Dit filmpje komt voor mij dicht bij een antwoord. Geniet van je thuiskomst. We zien elkaar na de zomer.

  Liked by 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s