Maandag 27 juni, Pedrouzo – Santiago, 20 km

image

En dan ervaren wij echt zo’n Westernmoment. Als 5 cowboys lopen wij Santiago binnen. Zelfs het moment zou zo uit “High Noon” kunnen komen, op het heetst van de dag! Dat is ook aan onze schaduwen te zien.
We hebben gisteravond gezamenlijk gegeten en afgesproken dat we elk ons eigen tempo gaan lopen, maar wel gezamenlijk de stad inlopen. De route is niet opzienbarend, met name de laatste kilometers voor de stad niet, maar er hangt een luchtigheid op de camino, geweldig om dat te ervaren. Mensen maken nog even een praatje, wensen elkaar succes met de laatste kilometers, nemen afscheid, wisselen gegevens uit, etc. Je merkt zelfs dat er van de gekste dingen nog even snel foto’s moeten worden genomen! Misschien is dat ook wel de reden dat de kilometers niet opschieten: de gang is eruit!

image

En dan kom je ineens een oud paaltje tegen! Wat nog 13? We hebben ons voorgenomen om Santiago in één dag af te wikkelen. We gaan eerst naar de kathedraal, gaan ons credential halen, lopen naar de Herberg om te douchen en zo, gaan terug naar de kathedraal om naar “de huiskamer van het Nederlands Genootschap” te gaan, gaan ergens wat eten en ’s avonds naar de pelgrimsmis. Dan kunnen we morgen met z’n vieren beginnen met de tocht naar Finisterre. Jan gaat niet mee. Hij heeft een terugvlucht geboekt voor a.s. woensdag. In eerste instantie dacht ik dat Santiago me niet zoveel zou doen, maar als we op de berg staan vóór de stad, van waar wij de kathedraal zouden moeten kunnen zien en we niks zien, ben ik toch een beetje teleurgesteld! Er is wel een nieuw pelgrimsmonument geplaatst!

image

Ach en als we dan eindelijk het bordje Santiago zien, blijkt dat helemaal ondergekalkt te zijn. Dan maar zo:

image

Aan de andere kant van de weg.
Of zo:

image

En dan eindelijk vangen we de eerste beelden van de kathedraal:

image

Jeetje, wat ben ik blij als ik uiteindelijk op het plein sta. De anderen laten hun tranen rijkelijk vloeien. En natuurlijk ben ik blij en gelukkig dat ik hier sta, maar ik denk ook aan de belofte aan mezelf dat ik het liefst naar het einde van de wereld wil lopen (Finisterre) en de 1000 km vol wil maken. Als ik mijn naasten een foto stuur en merk dat Nine de foto gelijk gedeeld heeft, komt bij mij de brok in de keel!

image

Oh en wat snel allemaal lieve reacties! Wat lief en hartverwarmend! Dat maakt mij week en emotioneel.
En dan moeten we in de rij voor het “diploma”. Lopen wil wel, maar stilstaan kunnen mijn voeten niet aan. Ze doen zo’n zeer! Ze branden. Uiteindelijk staat het dan zwart op wit! Ik ben uit Herm, bij mijn zus en zwager vandaan vertrokken en heb 906 km te voet afgelegd!

image

De pelgrimsmis is natuurlijk een must, maar het steeds moeten opstaan tijdens de mis zouden ze moeten verbieden. Ik zou nog liever te biecht gaan, om zo mijn voeten weer een paar minuten rust te gunnen!

image

image

Na de mis, proberen we de Huiskamer nog te vinden. Ik wil me daar graag laten registreren, maar helaas! We treffen nog, hoe is het mogelijk, mensen die ik voor het laatst in Pamplona heb gezien, maar ook de Ierse met haar Duitser! We gaan toch nog maar even snel met elkaar op de foto! Waarschijnlijk zien we elkaar nooit weer! Terug in de herberg voelt het slapen met z’n 6 op een kamer, waar 5 bekenden slapen heel vertrouwd! Zelfs het snurken van Jan zal ik gaan missen!

Ik heb vandaag 20 km naar de kathedraal van Santiago gelopen en daarna 5 km in de stad! Op mijn “diploma staat 906 km + die 5 is in totaal 911 km!

Morgen begint mijn laatste, maar nieuw avontuur van 5 dagen: Finisterre!

Lieve groet, Tjitske

Advertenties

7 gedachtes over “Maandag 27 juni, Pedrouzo – Santiago, 20 km

 1. Joh….ik dacht dat je je missie had volbracht maar je gaat nog een stukkie, desalniettemin… wat een super ervaring heb(ben) jij (jullie) meegemaakt. Prachtige foto’s heb je laten zien en wat zijn we trots op je en ik hoop dat er een reuze groot biertje op je wacht aan het einde van de tocht. 😉

  Liked by 1 persoon

 2. Wie wil nou niet naar het einde van de wereld !!
  Zat vanmiddag in een overleg met Jan en Astrid en toen dat klaar was ,checkte Jan zijn mail of zo en zei “Tjitske is er !”
  Fantastico en nu door … enjoy !!
  xx , Anthonie en vast ook van Hieke uit de hemel .

  Liked by 1 persoon

 3. Tatie,
  Je pleure de joie, un petit moment , puis me dis: “tiens on va boire une bière ensemble ce soir avec Tjist! (la mienne est bonne et fraiche…)
  Plus que 4 jours et 1000 !

  Liked by 1 persoon

 4. Wow Tjitske,
  Petje af, chapeau, sombrero! En nog even door! Dat deed ik met de auto maar ik had er ook 2400km opzitten en wilde niet meer lopen, ik vond het genoeg. En ook nog met de auto naar Muxia, dat vond ik nog indrukwekkender zelfs. Maar dat kwam ook omdat ik daar van veel lieve mensen steentjes aan de zee heb mee gegeven. Fijn dat ik je nog een paar dagen kan volgen! Buen Camino!

  Liked by 1 persoon

 5. Wat heb je een geweldige reis gemaakt .
  …en nu nog het laatste stukje.
  Heb van je verslag en fotos genoten…zo reizen we een beetje met je mee. Wat zal de mis indrukwekkend zijn geweest!.
  Petje voor je af hoor! En denk aan het biertje van Marijke!x

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s